Indeklima rådgivning med fokus på bæredygtighed
Rådgivning
Hos Djurs Consult er tilgangen til ingeniør- og arkitektrådgivning altid fokuseret på bæredygtighed. For os handler det ikke kun om at skabe et behageligt indendørsmiljø og en holdbar konstruktion, men også at sikre at det sker på en bæredygtig og ansvarlig måde.
Vores viden om DGNB sikrer at dit byggeri er fremtidssikret og i overensstemmelse med gældende standarder indenfor bæredygtighed. Derfor er vi specialiserede i Livs Cyklus Analyse-beregninger, således kan vi evaluere materialer og processer, for at identificere den mest miljøvenlige løsning. Derudover rækker vores ekspertise længere, end til kun at vurdere dagslys, luftkvalitet, temperatur, luftfugtighed, akustik, trækgener, radon, VOC (flygtige organiske forbindelser) og skimmel, for vi ser dem ikke som enkeltstående elementer i byggeriet, men som en bæredygtig og integreret del af hele byggeriet.
Dagslys
Indeklima
Et sundt indeklima er afgørende for vores helbred og trivsel, og det starter med bygningens konstruktion og design. Når vi bygger eller renoverer, bør vi tænke på, hvordan vi kan skabe optimale forhold indendørs fra starten af. Dette indebærer ikke kun at vælge de rigtige materialer, men også at designe rum, der sikrer passende ventilation, lysindfald og akustik.
Bygningens konstruktion spiller en afgørende rolle i indeklimaet. Problemer som opstigende fugt eller dårlig isolering, kan føre til skimmelvækst, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for både helbredet og bygningens struktur. Ved at vælge de rigtige byggematerialer og implementere effektive isolerings- og ventilationssystemer, kan man minimere risikoen for dårligt indeklima.
DGNB
DGNB-bæredygtighedscertificeringssystemet er designet til at vurdere og fremme bæredygtighed i alle byggeprojekter. I dag er det muligt at DGNB-certificere enfamiliehuse, kontorer, beboelser, institutioner (herunder børn- og uddannelsesinstitutioner), butikker, hoteller, produktions- og logistikbygninger. Certificeringssystemet tager hensyn til forskellige dimensioner af bæredygtighed, herunder miljømæssig, økonomisk, social og funktionel ydeevne af bygninger og byområder. Ud fra byggeriets forudsætninger baseret på tegningsmaterialets ambitionsniveau, kan der opnås sølv-, guld- eller platincertificering ved byggeriets afslutning.
For at sikre en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed, kræver DGNB-certificeringen en grundig analyse og dokumentation af hvert parameter og valg i byggeriet, hvilket indebærer en omfattende proces, der involverer forskellige interessenter, herunder bygherrer, arkitekter, ingeniører, ejendomsudviklere og lokale myndigheder. Derfor er det en essentiel faktor, at certificeringsprocessen starter så tidligt som muligt, så sporbarheden i arbejdsgange og materialer er transparente.
Miljømæssig bæredygtighed
Omfatter en samlet vurdering af bygningens miljømæssige påvirkning gennem hele dens livscyklus, forkortet LCA, herunder ressourceforbrug, CO2-udledning, affaldshåndtering, og brug af genanvendelige materialer. Der fokuseres også på reduktion af energiforbrug for at fremme brugen af vedvarende energikilder.
Økonomisk bæredygtighed
Evalueringen omfatter omkostningseffektiviteten af byggeprojektet, både under opførelse og drift. Dette kan omfatte livscyklusanalyser, beregning af driftsomkostninger og investeringsafkast, samt omkostninger i forhold til eventuelle økonomiske fordele ved bæredygtige løsninger, såsom energibesparelser.
Social bæredygtighed
Dette aspekt ser på hvordan bygningen eller byområdet bidrager til trivsel og subjektiv livskvalitet for beboere, brugere og lokalsamfundet som helhed. Det kan omfatte aspekter som tilgængelighed, sikkerhed, bekvemmeligheder, tilgængelighed af offentlige rum, sociale tjenester og social inklusion.
Funktionel ydeevne
Den samlede evaluering fokuserer på hvordan bygningen opfylder sine funktionelle formål, herunder komfort for beboere eller brugere, funktionalitet af faciliteter og infrastruktur, samt fleksibilitet til at imødekomme fremtidige behov og ændringer.
LCA
LCA, Life Cycle Assessment, beskriver en metode, der benyttes til at vurdere alle miljømæssige påvirkninger af et produkt, en service eller en aktivitet gennem hele dets livscyklus, det vil sige fra råvareudvinding til bortskaffelse. Generelt er LCA en vigtig metode inden for bæredygtig udvikling, da den bidrager til at skabe mere miljøvenlige og ressourceeffektive løsninger i forskellige industrier og sektorer, i forbindelse med byggeriet.
En LCA undersøger typisk tre faser i et produkts livscyklus:
Under hver af disse faser analyseres og tages der højde for forskellige miljøpåvirkninger, såsom klimaforandringer, ressourceforbrug, forurening af vand, luft og jord, samt sundhedsrisici.
Formålet med en LCA er at give et helhedsbillede af de miljømæssige konsekvenser af et produkt eller en tjeneste, så producenter, forbrugere og beslutningstagere kan træffe informerede valg, for at minimere miljøpåvirkningen. LCA kan også bruges til at identificere områder, hvor der kan gøres forbedringer i produktionsprocessen for at reducere miljøpåvirkningen.
FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling
FN’s 17 verdensmål er en global dagsorden med 169 delmål, der blev vedtaget af FN’s 193 medlemslande i 2015. Verdensmålenes formål er at anerkende at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er dybt forankrede, hvorfor en fælles, global og integreret indsats er påkrævet for at skabe holdbare udviklingsresultater. Ud af de 17 verdensmål bliver de 13 adresseret i en DGNB-certificering. Derfor repræsenterer den danske ejendoms- og byggebranche et stort potentiale i den grønne omstilling, da der benyttes enorme mængder af energi og ressourcer i både opførsel og drift af bygningerne, som der er mulig at minimere gennem tre fokuspunkter
Økonomisk bæredygtighed
I arkitektur handler bæredygtighed om at sikre langvarige økonomiske interesser og investeringer for byer og bygninger, samt at etablere hensigtsmæssige rammevilkår for ressourceoptimering.
Social bæredygtighed
I arkitektur handler bæredygtighed om at reducere sygdom, sikre højere produktivitet og skabe hensigtsmæssige byer og bygninger, som får os til at føle os godt tilpas og giver os livskvalitet.
Miljømæssig bæredygtighed
I arkitektur handler bæredygtighed om at bygge og renovere byer og bygninger med så lille en miljøbelastning og CO2 udledning som muligt.
Vil du vide mere ?
Søren Chr. Kjær
Energisagkyndig, Brandingeniør CBA, energi og indeklimakonsulent, direktør.
25 23 23 71
sck@djursconsult.dk
Maya Houmann
Civilingeniør, arkitektur, Cand. Polyt. Arch i bæredygtig arkitektur og DGNB konsulent
25 23 23 83
mh@djursconsult.dk
Vithusharan Ratnasamy
Diplomingeniør, vvs, energi og indeklima
25 23 23 81
vr@djursconsult.dk
Nicolaj Kiikonen Baarsch
Bygningsinspektør, brandrådgiver, vvs tekniker, ventilationsspecialist
25 23 23 80
nkik@djursconsult.dk